Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Hírek
Hírek : Orgonamaraton a balatonboglári katolikus templom orgonáján

Orgonamaraton a balatonboglári katolikus templom orgonáján

  2009.05.22. 17:38

2009. év április 26-án szentelte fel Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a balatonboglári katolikus templom új orgonáját, melyet a BKM Orgonaüzem Kft. készített Áment Lukács orgonaművész tervei alapján. Az új orgona kétmanuálos, 30 regiszteres, csúszkaláda rendszerben, mechanikus billentyű traktúrával, elektromos regiszter traktúrával épült. A regiszterekhez mintegy kétezer síp tartozik, melyek közül a legnagyobb 4,16 méter, a legkisebb 6 milliméter hosszú.


 


Az orgona diszpozíciója:
Hangterjedelem: Manuál C-a3 58 hang, Pedál C-f1 30 hang.
Játéktechnikai segítők: crescendo, setzer-kombináció
Pedal
Principalbass 16’
Subbass 16’
Violon 8’
Oktavbass 8’
Quintbass 5 1/3’
Choralbass 4’
Oktav 2’
Dulzian 16’
P + I
P + II

 

 

 

I. manual Főmű
Quintadena 16’
Principal 8’
Gedackt 8’
Oktav 4’
Hohlflöte 4’
Quint 2 2/3’
Superoktav 2’
Cornett 5x
Mixtura 3x 1 1/3’
Trompete 8’
I + II

 

 

II. manual Redőnymű
Geigenprincipal 8’
Bourdon 8’
Salizional 8’
Vox coelestis 8’
Prestant 4’
Rohrflöte 4’
Nasat 2 2/3’
Spitzflöte 2’
Terz 1 3/5’
Sifflöte 1’
Mixtura 3x 1’
Oboa 8’
Tremolo

 

 
Az orgonaépítés költségeinek előteremtésében is oroszlánrészt  vállaló "A Balatonboglári Orgonáért" Alapítvány egyedülálló módon,  non-stop orgonakoncert sorozatot szervez az ország legújabb orgonáján, amely egy teljes napon át, 2009. június 25-én (csütörtökön) 10 órától másnap reggel 10-ig tart majd.
A 24 neves magyar orgonaművész örömmel vállalta a felkérést (ellenszolgáltatás nélkül!) a koncertekre, a hazai orgonakultúra bemutatása, népszerűsítése céljából. Ez a maratoni rendezvény - mely tudomásunk szerint mindeddig példa nélkül áll -, igencsak hatalmas merítést jelent a lenyűgöző orgonairodalomból, amit a művészek egy-egy órás műsora révén az érdeklődő közönség igen sokszínű, sokoldalú előadásban ismerhet meg.
Külön megtiszteltetés, hogy a nyitó- és zárókoncertre elfogadta a felkérést Baróti István és Kárpáti József - akik személyében orgonista generációk kiváló tanítómestereit, egyben példaképeit hallhatjuk. Jelenlétük méginkább hangsúlyozza e rendezvény kiemelkedő jelentőségét az orgonakoncertek között.


A művészek koncertjei időrendben (ha a művész neve színesen látható, kattintson rá, hogy láthatóvá váljon a műsora):

2009. június 25. csütörtök
10 óra Baróti István
11 óra ifj. Szotyori Nagy Gábor
12 óra Varga Petra
13 óra Mali Katalin
14 óra Dr. Bednarik Anasztázia
15 óra Miskolczi Katalin
16 óra Dr. Csanádi László
17 óra Kováts Péter
18 óra Kovács Szilárd
19 óra Kecskés Mónika
20 óra Hajdók Judit
21 óra Köcsky Tibor
22 óra Tassy Gergely, Farkas Domonkos
23 óra Pintér András
2009. június 26. péntek
00 óra Dergez Zoltán
01 óra Balatoni Sándor
02 óra Rostetter Szilveszter
03 óra Soltész Petra
04 óra Déri András
05 óra Magda Dávid
06 óra Tóth Rita
07 óra Varga Zoltán
08 óra Teleki Miklós
09 óra Kárpáti József

(a műsorokat az adatok beérkezése során folyamatosan frissítjük)

A koncertekre a belépés ingyenes.

További információkat az alábbi oldalakon szerezhetnek:
- BKM Orgonaüzem Kft.
- Balatonboglári Orgonáért Alapítvány
- saját portálunk írása az orgonaszentelésről

Akinek szállásra lenne szüksége, Szabóné Molnár Bernadettnél érdeklődhet a 30/937-5250 telefonszámon. Diákok részére kedvezményes áron bérelhető sátorhely a Sellő Kempingben.


A fényképeket az BKM Orgonaüzem Kft. honlapjáról, az engedélyükkel tettük közzé.

 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu